Massage voor mensen van nu

Laat het stromen

Vochtophopingen doen zich heel vaak voor. In de omgeving van de wond na een operatie kan zich vocht verzamelen. Ook een kneuzing kan een dikke enkel, dikke pols of dikke vinger veroorzaken.

Je zou kunnen zeggen dat de vochtophoping rond een wond of een gekneusd gewricht natuurlijk is. Die pijnlijke plek wordt fijn ingepakt in een dikke laag water. Tegelijkertijd moet het water weer afgevoerd worden, anders herstelt de wond misschien minder goed, of functioneert dat gewricht niet zoals het hoort. En (verstandig) bewegen is voor het herstel van een gekwetst gewricht van groot belang.

Een manuele lymfedrainage in de omgeving van die vochtophoping kan dan uitkomst bieden. Een zachte massage van draaiende bewegingen stimuleert de lymfeklieren. Dan komt er een lymfestroom op gang. Met de lymfe kan de vochtophoping slinken; het vocht wordt sneller afgevoerd. Dan wordt een gekneusd gewricht beter gangbaar (kan beter bewegen) en krijgt de kwetsuur sneller de benodigde voedingsstoffen om te herstellen. Ook de vochtophoping ten gevolge van een operatie slinkt dan sneller, met hetzelfde positieve effect op de toevoer van voedingsstoffen.

Terug naar het overzicht