Massage voor mensen van nu

 

Bindweefselmassage: even doorbijten

BindweefelonderzoekDe rug is de landkaart van het lichaam, zou je kunnen zeggen. Een blessure of aandoening kun je erop terugvinden (en vervolgens ook op die plek aanpakken).

De rug is bij uitstek geschikt voor zogenoemde bindweefselmassage. Over de rug lopen allerlei zenuwbundels die via de ruggengraat in contact staan met andere delen van het lichaam. Beenspieren met spataderen kun je niet masseren, maar de doorbloeding van de benen kun je wel bevorderen met een bindweefselmassage in het deel van de rug dat correspondeert met de bloedsomloop in de benen.

Bij een polsblessure kun je met bindweefselmassage de bloedsomloop rond de pols stimuleren, wat een positief effect heeft op het herstel. Op die manier kunnen ook darmklachten, menstruatiepijnen, regelmatige hoofdpijnen en dergelijke worden behandeld.

Een bindweefselmassagetherapie heeft vaak het beste resultaat als er wordt gestart met twee of drie korte behandelingen per week. Bindweefselmassage is niet ontspannend. Er wordt een duidelijk signaal gegeven aan organen of spieren die behandeling nodig hebben. Dit kan in het begin als onaangenaam worden ervaren, maar het helpt, en daar gaat het om.

Terug naar het overzicht