Sportmassage

Wat is sportmassage?

Bij sportmassage worden de spiergroepen gericht gemasseerd en worden soepeler. De doorbloeding wordt daarbij gestimuleerd waardoor de afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd. Het lichaam komt weer in balans. Meestal masseer ik alleen dat deel van het lichaam dat zwaar belast en/of pijnlijk is. Bijvoorbeeld alleen de rug of de benen. Ik gebruik daarbij massageolie. Sportmassage werkt sederend op de spieren. Ze worden weer soepel wat de prestatie bevordert.

Sportmassage is er niet alleen voor (top)sporters.

Uiteraard is een regelmatige sportmassage zeer geschikt voor sporters die graag snel willen herstellen en blessurevrij door willen sporten. Maar soms is het leven zelf gewoon een sport. Door de hele dag in één houding achter de computer te zitten, kan een kantoormedewerker of thuiswerker probleem ontwikkelen als die van een sporter. Ook bij zwaar lichamelijke beroepen, zoals bij de bouw of in de zorg. Maar ook bij beroepen waarbij men veel repeterende bewegingen maakt zoals kassières en stratenmakers, is het belangrijk om je lichaam goed te onderhouden om blessures te voorkomen.

 

Hoe ziet een sportmassage-behandeling er uit?

Vooraf vraag ik eerst wat de klacht precies is en wat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn. Meestal onderzoek ik daarna hoe de houding is van de cliënt en of die persoon wel stabiel staat. Vaak zijn andere spiergroepen juist verkort of verzwakt waardoor de pijnlijke spiergroepen overbelast zijn geraakt. Ik kan dan met behulp van de Emmett techniek daar al veel verbetering in creëren. De stabiliteit verbetert en er komt meer ruimte in het bewegingspatroon.
Daarna masseer ik lokaal de pijnlijke spieren. Het is een stevige behandeling waarbij ik de spierknopen los masseer en de doorbloeding stimuleer. Daardoor kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd. De spier ontspant en herstelt.

 

Sport Massage

Wat nog belangrijk is om te weten van een sportmassage

Doordat er door de massage afvalstoffen vrijkomen is het belangrijk dat die ook afgevoerd moeten worden. Het is daarom van belang dat de cliënt na de behandeling voldoende water drinkt. Bij onvoldoende drinken bestaat een grote kans op hoofdpijn en de spier gaat weer vast zitten.
Het kan ook zijn dat de spieren pijnlijker worden door het vrijkomen van de afvalstoffen tijdens de massage, maar dat zal in de loop van de tijd wel beter worden.
Als je vlak na een stevige sport-inspanning flinke spierpijn hebt opgelopen, is het beter om een paar dagen te wachten voor een sportmassage zodat de spieren zich eerst kunnen herstellen. Maar als je snel weer een prestatie zou moeten neerzetten, zou een behandeling met manuele lymfedrainage een goed optie kunnen zijn.

 

Wanneer beginnen met sportmassage?

Het is af te raden om je te laten masseren als je koorts hebt (>38 graden Celcius). Ook als je een ontsteking of flinke wond hebt is dat niet verstandig, dan is het lichaam druk bezig om te herstellen.  Bij een spierscheuring of kneuzing is in eerste instantie rust vereist. Pas tegen het het einde van de herstelperiode kan sportmassage ondersteunend helpen om de spier weer in conditie te brengen.
Ik kan u daar ook verder over informeren.