Wat is Manuele Lymfedrainage?
Vochtophopingen doen zich vaak voor. Na een operatie kan zich bij de wond vocht verzamelen. Ook bij een kneuzing ontstaat vaak een zwelling met een dikke enkel of dikke pols tot gevolg. Of na een flinke sportinspanning kunnen de benen bijvoorbeeld zwaar voelen. Het weefsel zit dan vol met afvalstoffen die afgevoerd moeten worden. Manuele lymfedrainage stimuleert het lichaam om het overtollige vocht en afvalstoffen af te voeren.
Hoe werkt Manuele Lymfedrainage
Een behandeling met lymfedrainage is heel zacht. De vlakke vingers maken een zachte pompende beweging op de huid. Allereerst behandel ik het hoofd-lymfevat bij de hals. Dit is nodig om de verhoogde afvoer van lymfe mogelijk te maken. Daarna worden de tussenliggende lichaamsdelen tussen de hals en het aangedane weefsel behandeld. Tot slot is de aangedane plek aan de beurt. De ‘weg’ is nu vrijgemaakt om de afvalstoffen en het vocht af te voeren.
Wat is het lymfestelsel?
Van al het water dat we in ons lichaam hebben zit 63% in onze cellen. Van het overige water zit 27% tussen onze cellen (dat is lymfevocht), 7% in ons bloed en 3% zit in hersenen en ruggenmerg. In het lymfevocht tussen de cellen en de bloedvaten vindt er uitwisseling plaats van onder andere voedingsstoffen uit de bloedvaten naar de cellen en vice versa de afvalstoffen vanuit de cellen via de lymfe naar het bloed.
Onder bepaalde omstandigheden (grote inspanning, operatie of trauma) zijn er teveel afvalstoffen om afgevoerd te worden of de afvalstoffen zijn te groot om door de wanden van de bloedvaten te kunnen. Het lymfestelsel kan deze afvalstoffen wel afvoeren.
Het lymfestelsel is dus een apart systeem naast de bloedcirculatie. Het is een open systeem dat vanuit kleine stroompjes, beekjes, riviertjes van lymfevaten uiteindelijk als een grote rivier in een bloedvat uitkomt. Door het open systeem in het begin is het in staat om grote eiwitten en vetten af te kunnen voeren.
Wanneer is manuele lymfedrainage een geschikte behandeling?
Manuele lymfedrainage is in het algemeen geschikt om het evenwicht te herstellen van aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Het stimuleert het lymfestelsel om het vocht uit de gezwollen delen af te voeren. Dat lucht op, de spanning gaat eraf en er is meer bewegingsvrijheid.
Bijvoorbeeld na een flinke inspanning bij een sportprestatie. De spieren zijn zwaar en vermoeid en gespannen. Het is beter om dan nog even te wachten met een sportmassage om het spierweefsel eerst te laten herstellen. Manuele lymfedrainage is dan een beter alternatief. Het versnelt de afvoer van de afvalstoffen waardoor het weefsel sneller herstelt en weer klaar is voor een volgende prestatie.
Deze behandeling is ook zeer geschikt na een operatie als de wond genezen is maar de plek nog dik en gezwollen. Andere mogelijke indicaties zijn zwangerschap-oedeem, bloeduitstortingen of blauwe plekken, verbrandingen, allergieën of eczemen waarbij het weefsel opzwelt. Maar ook het afvoer van vocht na herstel van een enkel-verstuiking of knieblessure, dikke benen, zware benen, oververmoeide benen. Bij vermageringskuren helpt lymfedrainage om de huid haar spanning te laten bewaren.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Bij een stevige zwelling van het weefsel is het belangrijk om de eerste 3 behandelingen kort na elkaar te doen. Een richtlijn is om de 1 à 2 dagen. Dit is nodig om de lymfevaten open de houden voor verdere afvoer. Daarna is het afhankelijk van de klacht hoe vaak een behandeling nog nodig is.
Maar voor wie graag een zachte behandeling wil om het lichaam weer in evenwicht te brengen, kan een eenmalige behandeling tot de mogelijkheden behoren.
Normaal gesproken duurt een lymfedrainagebehandeling ongeveer één uur. Die tijd is nodig om het lymfesysteem te activeren met rustige repeterende bewegingen.
Voor wie is manuele lymfedrainage niet of minder geschikt?
Een absolute contra-indicatie voor lymfedrainage zijn alle kwaadaardige ziekten zoals (huid)kanker, tuberculose en acute ontstekingen zoals blaasontsteking of steenpuisten. Ook kunnen mensen met nieraandoeningen beter geen behandeling krijgen.
Er moet extra voorzichtig behandeld worden bij mensen met een lage bloeddruk, een overactieve schildklier, hartpatiënten, acute trombose en astmapatiënten. Het is dan belangrijk om dit te melden bij het intake-gesprek. Dan wordt de behandeling aangepast.
Tijdens de menstruatieperiode van een cliënte wordt de buik niet behandeld.