Emmett Techniek

Wat is Emmett Techniek?

De Emmett Techniek is een volkomen op zichzelf staande manuele weefselontspanningsmethode die ontwikkeld is door de Australiër Ross Emmett. Het is een zachte, fysieke oplossing van gespannen en verkrampte spiergroepen, vermindert de pijn en activeert het zelf-helende vermogen van het lichaam. De techniek is zacht, simpel en effectief.
Soms lukt het namelijk niet om  bepaalde spieren te ontspannen. Het is net of er iets in het lichaam vastzit en het lukt niet om het los te laten. Door de Emmett techniek lukt dat wel. Dat voelt heel fijn.  

 

Hoe werkt de Emmett Techniek?

Soms blijft er een spanning in het lichaam aanwezig waarbij het niet lukt om dat los te laten. Je wilt je wel ontspannen, maar hoe. Het onbewuste zenuwstelsel blijft geprikkeld en behoudt de spanning op de spieren. Tijdens een behandeling van de Emmett techniek wordt er lichte druk op de huid uitgeoefend, de zogenaamde Emmett punten. De lichte druk is hoofdzakelijk met twee vingers en soms een switch op het weefsel. Door deze lichte druk ontspant de onderliggende fascie (bindweefsel) onder de huid. Dat heeft effect op de omliggende spieren en pezen in dat gebied. De ontspanning van de fascie wordt via het onbewuste zenuwstelsel opgemerkt in de hersenen die vervolgens corrigerende pulsen geeft naar de spieren en pezen. Het lichaam ontspant en komt weer in balans.
Misschien denk je, wat is dit nu weer voor zweverig gedoe, maar ik heb het aan de meest nuchtere personen gevraagd wat er nu precies in het lichaam gebeurt. Ook zij konden het niet uitleggen maar het werkt geweldig.
Na de behandeling staan ze steviger op de grond, de bewegingsuitslag van hun behandelde gewrichten is groter en ze voelen zich lekkerder in hun vel. Zowel mentaal als fysiek. Je moet het gewoon ervaren.

Hoe ziet een Emmett behandeling er uit?

Het toepassen van deze techniek kan staand, zittend of liggend. Het kan eventueel over de kleding heen. Voor de behandeling test ik de balans van de cliënt. Of ik test de bewegingsuitslag van het gewricht of spier. Vervolgens voer ik de Emmett behandeling uit en test opnieuw om te kijken of er verbetering heeft plaats gevonden. Meestal duurt zo een behandeling tussen de 10 en 30 minuten.
Het voordeel van deze techniek is dat het in combinatie met andere technieken gegeven kan worden. Dan duurt de sessie langer.
De Emmett techniek pas ik veel tussendoor toe bij de andere massagetechnieken. Met name bij de Touch Pro stoelmassage.

Emmett_techniek

Waar moet je op letten voor een behandeling van de Emmett techniek

Er zijn weinig contra-indicaties voor deze behandeling. Het is wel van belang dat je bepaalde aandoeningen vooraf meldt. Door ontspanning van het weefsel kan er bijvoorbeeld een bloeddrukverlaging ontstaan. Bij een lage bloeddruk kunnen er flauwtes ontstaan. Ook is het van belang dat men een zwangerschap, diabetes, hartfalen vooraf meldt, zodat de behandeling aangepast kan worden.
Ook is het belangrijk om na de behandeling voldoende te drinken en even te bewegen door bijvoorbeeld een wandeling. Het lichaam kan dan wennen aan de nieuwe situatie en dan beklijft het beter. Als je weer snel in de oude gewoontes gaat zitten, dan zal het lichaam daar weer in terugvallen.
Uiteraard als de disbalans veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld slijtage van gewrichten, ontstekingen of andere aandoeningen dan heeft de Emmett techniek minder effect.